MOTİVASYON NEDİR?

SINAVLARA MOTİVE OLMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Öğrencilerimizin YGS’den çıktıkları ve LYS için nasıl çalışmaları gerektiğini düşündükleri bu günlerde sıkça duyduğumuz ya da söylediğimiz bazı sözler var. Bu sözlerin başında belki de

Bir türlü motive olamıyorum!

Motivasyonum kırıldı!

Ah bir motive olabilsem çalışmaya başlayacağım! gibi sözler geliyor.

Bazen, enerjimizin tükendiği; yaptığımız işe karşı isteğimizin dibe vurduğu, bir bıkkınlığın kara bir bulut gibi üzerimize çöktüğü zamanlar olur.

Motivasyon; çağımızın sihirli kelimelerinden biridir.

Başarılı insanların, bitmez tükenmez enerji kaynağı; güçlü motivasyonlarıdır.

İster okul sıralarında öğrenci olun, ister bir iş yerinde yönetici ya da çalışan olun, motivasyonunuz yoksa; başarınız da yoktur.

Çünkü motivasyon, sizi harekete geçiren duygudur.

O sihirli duyguyu yakaladığınızda; sizde sihirli şeyler olmaya başlar.

Hayranı olduğunuz sporcuyu hayal edin. İzlediğiniz müsabakalarında o muhteşem oyununu ancak iyi motive olduğunda sergileyebilir. Bu yüzdendir ki bazı maçlarda ortaya koyduğu performans bizi bile hayal kırıklığına uğratabilir. Çünkü iyi motive olmamıştır.

Başarılı öğrenciler de sınavlarda; beyin güçlerini, iyi motive olduklarında kullanabilirler.

Bu sporda da böyledir, iş yerinde de, okulda da…

Beynimizin Limbik (duygu ile ilgili bölüm) sistemini kullanmadan, doruk performansa ulaşmamız mümkün değildir.

Sporda, bunun önemini belli oranda anlamış bulunuyoruz.

Peki, nasıl motive olabiliriz?

1- Hedefini belirle

Birçok kimse; neredeyse, hayatta hiçbir hedefi olmadan yaşar.

Okula giden öğrenci hedefsiz gider. İşe giden işçi hedefsiz çalışır.

Bunda; hedef belirleme bilincimizin düşüklüğü yanında tabii, hayal kırıklıklarımızın da etkisi büyük.

Beynimiz, bir hedef belirlediğimizde; neler yapmamız gerektiğini de sıralıyor. Böylelikle, o hedefe nasıl ulaşacağımızı belirlemeye başlarız.

Şu bir gerçektir ki; hedefimiz yoksa başarımız da yoktur.

2- Niçin buradasın?

Niçin okula gidiyorsun?

Niçin çalışıyorsun?

Niçin Üniversiteye hazırlanıyorsun?

Motivasyonun temel kaynağı; bir işi niçin yaptığınızı belirlemektir.

Bu sebepleri yazmak ve sık sık düşünmek, hedefimizle bağımızı hep canlı tutar?

Hedeflerinden uzaklaşan insanlar, niçin o işi yaptıklarını unutan insanlardır.

3- Başarırsan ne olacak?

Özellikle, ödüllerden motive olan kişiler, hedeflerine ulaştıklarının senaryolarını zihinlerinde canlandırırlarsa, hedeflerini doğru güçlü bir çekim gücü yaşarlar.

4- Başaramazsam ne olacak?

Bu da, acıdan uzaklaşarak motive olan kişilerin zihinlerinde oluşturmaları gereken bir senaryodur.

Ve toplum olarak çoğunlukla bu tür motivasyon özelliğimiz vardır.

Öğrencilerimizin çoğu; düşük not almamak için çalışır. İşyerinde çoğu işçi; sorun çıkmasın diye işini yapar.

En iyi motive olan kişiler ise hem olumlu hem olumsuz senaryoları düşünerek çalışan kişilerdir.

5- Önceliklerini belirle

Bir hedefiniz varsa artık; önceliklerinizde bir ayarlama yapmalısınız.

Bundan sonra; ne sizin için daha önde ve önemli?

İnternetten artan zamanda mı ders çalacaksınız yoksa dersten artan zamanda mı internete takılacaksınız?

Hangisi senin için önde ve önemli? Bunu çözemeyen kişinin, başarılı olması mümkün mü?

6- Hayal et.

Hayaller, yaptığınız işin enerji kaynağıdır.

Hedefinizi hayal ettiğinizde (buna biz hedef ziyareti deriz); çalışma azminiz de, konsantrasyonunuz da artar.

Ne kadar büyük ve güçlü hayalleriniz varsa, o kadar güçlü ve büyük işler başarırsınız.

Büyük düşünün!

Unutmayın her şey, önce hayalle başlar.

Hayaller, umutlarımızın can damarıdır.

YGS’den çıkıp LYS için sayılı günler kala bizleri başarıya ulaştıracak en büyük etkenler motivasyon ve disiplindir. Bu noktada her geçen gün, bizi sınava yaklaştıran boşa geçmiş gün değil bizi hedeflerimize ve hayallerimize ulaştıran bir fırsat.

Bunların bilincinde olarak çalışmak sizi başarıya ulaştıracaktır.

Hepinize iyi çalışmalar.